Nytt blogginlägg

Mynta, min Mynta

American Bully har varit på tapeten ett tag nu. I morgonsoffan på TV och diverse nyhetssändningar, för att inte tala om facebook. Anledningen till det är av den tråkiga sorten; dessa hundar har mer än en gång varit föremål för attacker på både människor och andra hundar.

American Bully togs fram i USA på -80 och -90 talet. Tanken var att få fram en muskulös hund med ett milt temperament. Så de
korsade pitbull med amerkansk bulldog, engelsk bulldog samt old english bulldog. Rasen är inte erkänd av FCI men erkändes av en utav USA´s kennelklubbar UCK 2013.

Det finns fyra olika storlekar:
Pocket: mankhöjd 37-43 cm
Standard: mankhöjd 43-51 cm
Classic: samma mankhöjd som standard men mer lik pitbull i utseende
XL: mankhöjd över 51 cm

Tyvärr har oseriösa ”uppfödare” avlat hej vilt på hundar som kanske inte borde gå i avel. Rasen har blivit populär, framförallt hos kriminella då utseendet med sin kraftiga bringa och stora bett ger ett ”farligt” utseende. Farliga kan dessa hundar bli också med fel ägare. Majoriteten av de som avlar har sk valpfabriker. Antingen köper de in några kullar från utlandet eller så avlar de hemma i köket. Vinsten är stor 20-30 000 kr/valp och de säljer till vem som helst. Det finns en eller två seriösa uppfödare i Sverige men allt för många oseriösa.

Min Mynta kommer kommer från en sk valpfabrik i Skåne. Hon omhändertogs av SPCA tillsammans med ett 20-tal andra bullys och blev placerade på Hundstallet. Hon var 4 månader när hon kom till Hundstallet Alingsås och var en hemlig hund. Jag var jourhem och fick hem henne inte så långt efter att hon kommit till Alingsås.

Mynta var från början en individ som var ganska så trygg i sig själv. Hon var nöjd med livet och hade inte tagit någon större skada av sitt tidigare boende. Jag kände redan efter ett par veckor att det här är en bra hund, en bra individ så jag köpte loss henne från Hundstallet. Det har jag inte ångrat.

Mynta är en pocket, hon är inte så hög men hon har bred bringa, hjulbent fram, kobent bak, underbett och bara en halv svans. Så mycket att älska. Hon väger hela 22 kg och det är bara muskler. Hon ÄLSKAR att träna lydnad så det är något vi kommer att satsa på. I slutet på
februari ska hon röntga höfter och armbågar för att se om jag kan köra agility med henne.

Hon är en otroligt kärleksfull hund och en riktig soffpotatis men ska vi göra något så är hon med direkt. Jag ser till att hon får hälsa på så många som möjligt, det är viktigt att hon är social och hon är helt underbar med barn. Däremot är jag tveksam till andra hundar. Jag har i bakhuvudet att jag faktiskt inte vet vilka raser hon har i sig och om något kan trigga henne.

Nu kommer vi in på eventuellt ett förbud mot rasen. Det är en blandras och man kan inte förbjuda blandraser, dra alla över en kam. Vad man däremot kan göra är att lägga resurser på att stänga ner valpköpare och köksavel. Sen kan jag tycka att alla borde gå en hundägarutbildning, valpkurs och allmänlydnad. Det är bra för både hund och människa. Jag vet vad jag har i ändan på mitt koppel och det gäller inte bara Mynta utan också Grimm, min riesen. Inte släpper jag fram Grimm till andra hanhundar för att hälsa exempelvis.

Jag satsar på att 2024 ska bli ett härligt träningsår och kanske
tävlingsår också, med Mynta, min Mynta.

Susanne Klug